De feromonen van grauwe meelmot worden in combinatie met een deltaval gebruikt.
Grauwe meelmot of Ephestia kuehniella
De grauwe meelmot is een nachtvlinder met een spanwijdte van 20 tot 25 millimeter. De rups van de grauwe meelmot leeft vooral van tarwemeel, maar soms ook van ander plantaardig materiaal of zelfs van dode insecten. De meelmot tref je vooral in de korenmolens en de voedingsindustrie aan. De meelmot kan zich daar ontwikkelen tot een plaag.
Wanneer feromoon grauwe meelmot gebruiken?
De grauwe meelmot vliegt in principe van april tot in oktober. In verwarmde omgevingen zoals bakkerijen en molens kunnen ze echter het hele jaar vliegen met 4 tot 6 opeenvolgende generaties per jaar. In dit laatste geval moet de feromoonval ook het volledige jaar uitgehangen worden.
>Wanneer er voortdurend veel populatiedruk van de grauwe meelmot is, moeten jaarlijks vallen worden uitgezet om de populatie te beheersen.
Hoe een feromoon gebruiken?
- De feromooncapsule wordt gebruikt om mannelijke meelmotten te vangen met behulp van een deltaval.
- Om het feromoon te bevestigen in de feromoonval, draag je handschoenen of gebruik je een pincet zodat de feromoongeur zuiver blijft.
- Leg de feromooncapsule rechtstreeks in het midden van de lijmplaat of doe ze in het bijhorend feromoonmandje dat met een ophangsysteem wordt bevestigd in de nok van de val. Beide methodes zijn goed.
- Elke feromooncapsule is 6 weken werkzaam. De feromonen hebben een actieradius van 50 meter.
Feromonen bewaren?
Laat feromonen nooit op kamertemperatuur liggen, ze verliezen dan snel hun werking. Bewaar de feromooncapsule in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken.