Beukenhaag

Zowel de groene als rode beukenhaag wordt jaarlijks geteisterd door de wollige beukenbladluis.
Onze producten
  • OENOSAN
    star_filled star_filled star_filled star_filled star_filled
    dot
    6  Reviews
    Vanaf € 25,00
    Levertijd wordt berekend...
    The price depends on the options chosen on the product page
  • Chrysopa: Larven van gaasvlieg Larve de Chrysope, Chrysopa Florfliegenlarven
    star_filled star_filled star_filled star_filled star_filled
    dot
    24  Reviews
    Vanaf € 22,00
    Levertijd wordt berekend...
    The price depends on the options chosen on the product page

Beukenhaag

Hagen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en zeker te verkiezen boven stenen of houten afsluitingen. Een beukenhaag vormt een groene afscheiding en is tegelijkertijd aantrekkelijk als schuilplaats voor insecten en vogels. Beukenhaag kan je met groen blad of rood blad kiezen.

Rode beukenhaag

Verschil tussen groene en rode beukenhaag

  • Groene beuken (Fagus sylvatica) hebben groene bladeren, terwijl de rode beuken (Fagus sylvatica 'Purpurea') purperachtige, rode bladeren hebben.
  • Beide hebben vergelijkbare groeiomstandigheden, maar de rode beuk kan wat gevoeliger zijn voor extreme kou en droogte.
  • Groene beukenhagen worden het meest gebruikt waardoor rode beukenhagen vaak duurder in aankoop zijn.
  • Rode beukenhaag is nog gevoeliger aan wollige beukenbladluis dan groene beukenhaag.
  • In beide gevallen blijven de verdorde bladeren aan de haagplanten hangen waardoor ze in de winter ook nog beschutting bieden.
  • Haagbeuk (Carpinus betulus) en beukenhaag zijn verschillende planten. De bladeren van haagbeuk vallen in de winter wel af.

Beukenhaag snoeien

Hierbij de belangrijkste tips voor het snoeien van een beukenhaag:

  • Als je beukenhaag net is geplant, is het goed om hem in het eerste jaar na de zomer (bijvoorbeeld in augustus of september) licht te snoeien. Dit stimuleert de haag om zich goed te vertakken en een dichte groei te ontwikkelen.
  • Een beukenhaag is ideaal voor het creëren van een strakke, rechte vorm. Begin altijd met het snoeien van de zijkanten. Snoei de haag in een lichte tulpenvorm (breder aan de onderkant, smaller aan de bovenkant) om ervoor te zorgen dat het zonlicht goed de onderkant van de haag bereikt. Dit voorkomt dat de onderste takken kaal worden.
  • Snoei de top van de haag om de gewenste hoogte te behouden. Het is beter om niet meer dan 1/3 van de lengte van de takken af te snijden, om schade aan de haag te voorkomen.
  • Snoei niet meer dan 1/3 van de haag per keer, omdat dit te veel stress kan veroorzaken. Te veel snoeien kan de groei van de haag vertragen en de gezondheid van de plant in gevaar brengen.
  • Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de haag dicht blijft. Als je de haag regelmatig snoeit (minimaal één keer per jaar, bij voorkeur twee keer), zal deze meer vertakken en een vollere structuur krijgen.
  • De afgesneden takken kan je verwerken in een takkenril of hakselen tot mulch.
  • De beste snoeiperiode is late lente of vroege zomer als de nieuwe groei zichtbaar is maar de haag niet volledig is uitgelopen. Let wel op voor broedende vogels niet te storen. Na juli zijn alle vogels uitgebroed.

Beukenhaag bemesten

In de Rootsum filosofie moet er niet bemest worden met extra meststofkorrels. het belangrijkste is dat je bodem voldoende humus bevat en luchtig is op het moment dat je de beukenhaag aanplant.

Mulchen met gras en bladeren in de loop van het jaar zorgt dat er altijd voldoende voedsel is voor het bodemleven. De micro-organismen in de grond zorgen ervoor dat er voldoende voedsel voor de plantenwortels beschikbaar komt.

Meer lezen over 'hoe het bodemleven bevorderen?'

Beukenbladluis

Beukenluis op beukenhaag

Bijna elke beukenhaag wordt geplaagd door wollige beukenbladluis. Deze beukenwolluis, ook wel wolluis of wollige bladluis genoemd, wordt vaak verward met witte vliegjes omdat ze opvliegen bij aanraking van de haag.

Witte wasdraden en krullende bladeren zijn symptomen van beukenbladluis. Aan de bovenzijde van het blad ontstaan door zuigschade geelbruine blekken. Vooral jonge planten kunnen hierdoor afsterven.

Hun typische waslaag beschermt de wollige beukenluis tegen klassieke bestrijdingsproducten. Beukenbladluis bestrijden kan effectief en op een biologische manier met zijn natuurlijke vijand, de larven van gaasvlieg of Chrysopa.