
Alles wat je over eetbare bloemen wilt weten
In deze rubriek lees je alles over eetbare bloemen die je in de natuur en in je eigen tuin kunt vinden.
Welke bloemen kan je eten?
Je zou het misschien niet verwachten maar er zijn ontzettend veel bloemen eetbaar, zowel wilde bloemen als gecultiveerde bloemen.
Je kan in het wild heel wat eetbare bloemen plukken. Denk maar aan madeliefjes, paardenbloemen, zevenblad, vogelmuur, vlierbes , duizendblad, brandnetels, kruipend zenegroen, viooltjes, look zonder look, witte en paarse dovenetel, daslook, pinksterbloem en zo verder…
Je kan een bloementuin aanleggen met de verschillende soorten eetbare bloemen. Een mooie mix zorgt voor veel keuze in de keuken! Ze ogen niet alleen mooi maar zijn bovendien belangrijk voor de biodiversiteit!
Top 10 van eetbare bloemen uit eigen tuin
Hieronder de top 10 van de meest geliefde eetbare bloemen om in je tuin te planten. Als je doorklikt op de betreffende bloem, krijg je meer specifieke uitleg van de soort.
- Oost-Indische kers: pittig van smaak (geschreven)
- Viooltjes: aromatisch, geurend en mild van smaak of iets pittiger en komkommerachtig (geschreven).
- Dropplant: ook anijshyssop genoemd omwille van anijsachtige smaak (geschreven).
- Daglelie: neutraal tot zoet van smaak.
- Arikaantjes: naargelang de variëteit verschillend van smaak: anijs, munt, citrus, muskaatsmaak (geschreven).
- Rode rozen en botanische rozen (geschreven): geurend en kruidig zoete smaak.
- Goudsbloem: neutraal tot zoet van smaak.
- Bergamot kruid: zowel de blaadjes als bloemen hebben een frisse citroensmaak (geschreven).
- Sleutelbloem: blaadjes en bloempjes met zacht zoete anijssmaak (geschreven).
- Anjers (Dianthus): vooral grasanjers worden culinair geapprecieerd met hun pittige smaak en zoete toets. Ook duizendschoon heeft dezelfde zoet geurende, pittige smaak (geschreven).
Wanneer eetbare bloemen zaaien?
Je kan zowel eenjarige als vaste eetbare bloemen opkweken. Zaaien doe je vanaf half maart in een kas of binnenshuis. Je kan ze dan verplanten in plastic potjes vanaf half april om vanaf half mei buiten uit te planten.
Vaste planten zaai je altijd eerst voor. Eenjarige planten kan je begin mei ook rechtstreeks ter plaatse zaaien in een bloembak of in de volle grond.
Wat kan je doen met eetbare bloemen?
Van de meeste eetbare planten worden de bloemen gebruikt en/of de zaaddoosjes. Vaak zijn de bladeren ook eetbaar en worden ze versnipperd in slaatjes, soepjes of bij wokgerechten.
Viooltjes kan je verwerken in ijsblokjes. Zo krijgen je cocktails een verrassend, zomers tintje. Paardenbloemen heeft iedereen in zijn tuin en eigenlijk zou je er elke dag een paar bloemblaadjes van mogen eten, zo gezond zijn ze.
Daglelies zijn misschien minder bekend maar zeker niet te missen. Vooral de opgezwollen, ongeopende bloemen van de daglelie zijn heerlijk als ze gebakken worden in olie.
Thee kan ook van vele bloemen en blaadjes worden gemaakt. Denk maar aan de dropplant, de maartse viooltjes,
Heerlijk geurende rozen gebruik ik in de zomer zelf om mijn water te parfumeren. Samen met wat limoen en muntblaadjes vormt het een verfrissende mix.
Je kan ook een bloemensiroop maken of een bloemenazijn, beiden zijn makkelijk te maken en lekker!
Grote bloemen zoals van courgette, daglelies en teunisbloem kan je vullen met een roomkaasje en afbakken in de oven.
Mogelijkheden te over, waar wacht je nog op?!!

Waar en wanneer pluk je eetbare bloemen?
Het veiligst is om eetbare bloemen uit je tuin te plukken. Zo ben je zeker dat er geen pesticiden of insecticiden op terecht zijn gekomen. Zelfs wilde bloemen zoals paardenbloem, madeliefjes, vogelmuur en vaak ook look-zonder-look is wel in elke tuin te vinden.
Wil je in het wild bloemen plukken, doe het dan veilig en duurzaam. Hierbij enkele tips:
- Pluk geen bloemen in bermen langs de openbare weg omwille van de uitlaatgassen.
- Pluk niet in natuurreservaten of beschermde gebieden.
- Pluk maar een klein beetje en laat de rest staan voor de dieren en insecten.
- Pluk geen beschermde planten of planten die op de rode lijst staan oa sommige viooltjessoorten. De belangrijkste achteruitgang van wilde planten is de overbemesting van voedselarmere biotopen met stikstof uit de landbouw en het verkeer evenals verdrukking door invasieve planten.
- Pluk alleen wanneer je weet wat je plukt en pluk alleen wat je ook effectief gaat opeten.
Pluk de bloemen altijd ’s morgens vroeg, liefst nog met de dauw op de bloemen. Dan zijn de stengels en de bloemen vol water en oogst je sterke bloemen.

Hoe bewaar je eetbare bloemen?
Het beste is om de geplukte bloemen meteen te verwerken. Je kan ze wel even bewaren in de koelkast in een bakje met een vochtig papiertje daarin. Of je kan de bloemetjes op water laten drijven, dan kan je ze ook iets lager bewaren.
Uiteraard kan je bloemetjes ook drogen. Dit kan eenvoudig in een donkere ruimte op kamertemperatuur.
Waar kan je eetbare bloemen kopen?
Eetbare bloemen is al een tijd een hype. Daardoor kan je ze meer dan vroeger ook kopen in speciaalzaken of grote supermarkten. Let er echter op dat ze vers zijn. Beter nog is om ze zelf te gaan plukken op zelfplukboerderijen.
Koop de bloemen niet bij de bloemist. Deze bloemen zijn te veel behandeld met chemische stoffen en niet bedoeld om te eten.

Zijn bloemen van kruiden en groenten ook eetbaar?
Zeker en vast! Iedereen kent de bloemen van bieslook wel… De paarse bolletjes die in mei op de groene sprieten verschijnen hebben een milde uiensmaak en zijn even smakelijk als de bieslook zelf. Een ander mooi voorbeeld van eetbare kruiden is het geliefde komkommerkruid. Zijn frisse komkommersmaak, smaakt naar meer! De bloemen van lavendel, rozemarijn en salie zijn ook eetbaar maar worden niet door iedereen lekker bevonden. In tegenstelling tot de niet winterharde ananassalie wiens rode bloemen een heerlijke toevoeging vormen bij zoete desserts. Of wat had je gedacht van de venkelbloemen en zaadjes. Hiermee geef je je gerechten een anijsachtige, kruidige smaak. Geroosterd zijn de venkelzaadjes heerlijk!
En dan zijn er nog de bloemen van groenten: de groenten krijgen bloemen als ze opschieten. Zo zijn de bloemen van doorgeschoten broccoli en rucola niet te versmaden. Anders is het met de bloemen van courgette of pompoen, die zorgen voor de vruchten. Het oogsten van deze bloemen doet geen afbreuk aan de vruchtzetting, de courgetten en pompoenen kunnen gewoon verder groeien. Rauw, gevuld en gebakken zijn courgettebloemen superlekker!