Wil je de vogels in de herfst en winter van bessen voorzien, dat is de eerste stap bessenhagen of bessenstruiken planten. Welke heg of struik je best plant en wanneer ze bessen geven, lees je hier.
Maar wat als je toch geen bessen ziet verschijnen waar je zo op gehoopt had? Dan kunnen deze tips je helpen! Hieronder vind je de belangrijkste topics waar je op moet letten.
Voldoende zonlicht
De meeste heesters die bloesems en bessen produceren, hebben voldoende zonlicht nodig. Zorg ervoor dat je heg op een plek staat waar het dagelijks minimaal 4 tot 6 uur zon krijgt. Dit bevordert de bloei en bessenproductie.
Juiste plantafstand
Zorg dat je bessenhaag of -struik voldoende ruimte heeft om uit te groeien, afhankelijk van de soort. Wilde liguster heeft 2 m breedte nodig terwijl meidoorn wel 3 m breedte kan gebruiken. Respecteer je de juiste plantafstand, dan gaan de struiken rijkelijk bessen dragen en zal je ook bijna niet moeten snoeien.
Kijk dus op voorhand goed waar je welke haag wilt planten. Zeker hagen die als afsluiting met de openbare weg geplant worden, moeten voldoende ruimte hebben aan de straatkant.
Juiste snoei
Als je elk jaar je heg in vorm snoeit met een haagschaar ga je de bloei en bessenvorming drastisch verminderen. Het is belangrijk om kieskeurig te snoeien met een snoeischaar of voor dikke takken met een kettingzaag. Zo kan je zoveel mogelijk gezonde takken voor de bloei behouden en tegelijkertijd de heg in vorm houden.
Enkele tips bij het snoeien van een vogelheg:
- Snoei dode en beschadigde takken weg.
- Laat jonge takken staan; deze zullen de meeste bloemen en bessen dragen.
- Snoei de oude takken die drie tot vier jaar oud zijn en geen bloemen meer dragen, weg (verjongingssnoei). Dit doe je door de oude, dikke takken aan de basis weg te nemen, tot 20-30 cm boven de grond. De stronken gaan opnieuw schieten en weer rijkelijk bloeien en later in het jaar ook bessen vormen. Bij meidoorn duurt het twee jaar vooraleer zich nieuwe bloesems vormen. Bij wilde liguster kan je de oude takken zelfs tot de basis wegsnoeien, ze zullen nieuwe uitlopers vormen. Verjongingssnoei is ook belangrijk om lucht en licht in de heg te creëren.
Bij een heg of struik die onvoldoende plaats heeft, kan je deze verjongingssnoei ook toepassen. Dit mag jaarlijks of om de twee jaar gebeuren, naargelang het nodig is.
Wanneer een vogelheg snoeien?
De beste periode om een vogelheg te snoeien is na de bessenrijping. Dit is meestal in de late herfst of vroege winter, afhankelijk voor de soorten heesters. Verjongingssnoei pas je altijd toe in de winter.
Ook interessant om te lezen: