Emelten en engerlingen kunnen je behoorlijk frustreren. Beide zijn larvesoorten die het gemunt hebben op jouw grasmat. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen emelten en engerlingen. Zodat jij ze gerichter kan bestrijden en jouw gazon kan redden als het nodig is.

Engerlingen of emelten?

Hoe weet je of jij te maken hebt met emelten of engerlingen in jouw tuin? De schade die beide soorten aanrichten lijkt erg op elkaar. Ze hebben het beiden voornamelijk gemunt op het gazon en creëren daarin dode plekken. Ze worden dan ook regelmatig met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende soorten larven, afkomstig van verschillende insecten met een eigen levenswijze en een ander uiterlijk.

Hoe herken je engerlingen?

Engerling junikever

Engerlingen hebben een wit lichaam en een roodbruine kop. Het lichaam vormt zich in een "C". Ze hebben aan de voorkant van hun lichaam pootjes zitten. Hiermee onderscheiden ze zich van emelten die geen pootjes hebben. Engerlingen leven net onder de grasmat.

Ze zijn tussen 0.5 en 4 centimeter groot, afhankelijk van het keversoort en de leeftijd van de larve.

Welke schade richten engerlingen aan?

Schade in gras van Engerlingen

Engerlingen leven net onder het gras. Ze voeden zich aanvankelijk met organisch materiaal en in een ouder stadium met de wortels van het gras. Behalve gras kunnen ook haagplanten last hebben van engerlingen.

Ondanks dat de engerlingen eten van de wortels, kan het gras nog lange tijd groen blijven. Meestal pas in de zomer of in het najaar krijg je gele plekken te zien. Vaak zijn deze plekken onregelmatig van grootte en op verschillende plaatsen in het gazon waar te nemen. Bij een zeer ernstige aantasting komt het gazon los te liggen en kan je de grasmat letterlijk oprollen. Vogels komen in het gras pikken om de engerlingen te zoeken en richten daardoor nog meer schade aan.

Hoe herken je emelten?

Emelten
Emelten

Wanneer emelten uit hun eitjes komen, zijn ze wit van kleur. Zodra ze beginnen met het opnemen van voedsel, verandert hun kleur naar aardbruin. In dit vroege stadium zijn ze zo klein dat ze moeilijk te herkennen zijn. De kleur van hun lichaam varieert afhankelijk van het soort voedsel dat ze consumeren.

Volgroeid zijn emelten 4 tot 5 centimeter lang en grijsbruin van kleur. Ze hebben geen poten en geen duidelijk hoofd. Aan één kant van het lijf zit een soort zuignap. Het lijkt op een kruising tussen een worm en een rups.

Emelten leven in de bovenste bodemlaag, net onder de oppervlakte.

Welke schade brengen emelten toe?

Schade emelten

Emelten leven voornamelijk onder de grasmat, maar kunnen ook schade aanrichten bij groenteplanten en in grote aantallen voorkomen in de rulle potgrond van moestuinbakken.

Ze voeden zich met grassprieten en stengels die net boven de grond uitsteken. De plant of het gras gaat op die plekken verdorren. Er ontstaan kale en bruine plekken die vaak relatief rond van vorm zijn. Bij een emeltenplaag krijg je grote kale plekken in plaats van gazon.

Emelten en engerlingen bestrijden

Emelten en engerlingen kun je beide op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes. Welk soort aaltjes je in kan zetten is afhankelijk van het soort engerlingen en emelten dat je wil bestrijden.

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen kun je het beste bestrijden met aaltjes. Deze natuurlijke vijanden van de engerlingen zullen ze elimineren en jouw plaag verhelpen.

Er zijn twee verschillende soorten aaltjes:

Welke je dient toe te passen is afhankelijk van het soort larven (van welke kever) en de tijd van het jaar. Op het moment dat de larven verpoppen en de eerste weken dat ze kever zijn, is er geen bestrijding mogelijk.

Meer weten over engerlingen bestrijden

Aaltjes tegen emelten

Aaltjes

Voor het biologisch bestrijden van emelten kun je het beste C-Green inzetten. Deze natuurlijke vijanden zullen de emelten in jouw gazon elimineren. Dit is een ander soort aaltjes als wat gebruikt wordt bij de bestrijding van engerlingen.

Meer weten over emelten bestrijden.

Wanneer emelten en engerlingen bestrijden?

Engerlingen bestrijd je het beste tussen juli tot eind september. Wil je in het voorjaar bestrijden? Houd er dan rekening mee dat de bodemtemperatuur minimaal 12°C dient te zijn gedurende twee weken. Voor de diverse keversoorten zijn er specifieke periodes.

Emelten bestrijd je het beste van september tot eind oktober.

Kunnen engerlingen vanzelf verdwijnen?

Een kleine hoeveelheid engerlingen is geen probleem; ze worden in de natuur gegeten door vogels en mollen. Groeit hun aantal uit tot een plaag, dan is bestrijding met aaltjes aangewezen.

In het najaar trekken engerlingen dieper de grond in om de kou te overleven en stoppen ze met eten. Hierdoor lijkt het probleem tijdelijk verdwenen. In het voorjaar keren ze echter terug en vreten verder. Met uitzondering van de larven van de Sallandkever, die blijven ook in de winter actief.

Wanneer de engerlingen zich hebben verpopt tot kevers, leggen ze opnieuw eitjes. Het merendeel daarvan wordt afgezet op de plek waar de vrouwtjes uit de grond tevoorschijn komen. Hierdoor neemt de schade elk jaar snel toe.

Kunnen emelten vanzelf verdwijnen?

Emelten

Emelten kunnen met grote aantallen in het gazon en in moestuinbakken voorkomen

Net als bij engerlingen, zijn emelten geen probleem in een kleine hoeveelheid. Ze zijn lekker voedsel voor vogels en mollen. Maar bij grote aantallen is het verstandig om emelten natuurlijk te bestrijden met aaltjes.

De larven van emelten overwinteren onder de grond in een holletje en kunnen vorsttemperaturen tot -10 °C verdragen. In het voorjaar komen ze terug omhoog om zich te voeden. Dan zien mensen ze vaak in grote aantallen boven op het gazon liggen.

Na verpopping veranderen emelten in een langpootmug. Deze langpootmug zal zich vervolgens weer voortplanten en nieuwe eitjes in het gazon leggen.

Ook interessant om te lezen: