Er zijn echt heel wat groenten die vanzelf hergroeien. Je moet het gewoon weten en dan kan je zonder veel moeite lang oogsten! Sommige groenten kan je terug tot volwaardige plant laten uitgroeien, bij anderen krijg je geen nieuwe vruchten maar hergroeien wel de bladeren zoals bij rode bietjes en worteltjes. Kruiden hergroeien altijd tenzij het eenjarige soorten zijn die bevriezen.
Hoe laat je groenten hergroeien?

Sommige groenten zijn bedoeld om niet in zijn totaliteit te oogsten maar slechts voor een gedeelte te gebruiken. Je laat de groenten met de wortels in de grond zitten en spaart bij het oogsten het hart van de planten. Door het bleke, zachte hart intact te laten, kan de fotosynthese doorgaan en krijgt de plant nieuwe bladeren waardoor jij kan blijven oogsten.
De grootste vijand bij de hergroei zijn de bloeistengels. Groente- en kruidenplanten gaan elk jaar op een bepaald moment spontaan bloeien en vormen daarvoor bloeistengels. Zo vlug de planten in bloem komen, is de hergroei gedaan. Dit geldt vooral bij groenten, minder bij vaste kruiden die ook met bloemetjes kunnen geoogst worden. Denk maar aan rozemarijn, tijm en bieslook. Om doorschieten zo lang mogelijk uit te stellen, is het essentieel dat je regelmatig bladeren oogst en de opkomende bloeistengels zo snel mogelijk verwijderd. Op een bepaald moment is het doorschieten echter niet meer tegen te houden.
In de zomermaanden gaan groenten gemakkelijk opschieten door de hitte. Hergroei kan je vooral realiseren in het voorjaar en het najaar met uitzondering van enkele soorten zoals groene selder en bleekselder die de zomerse warmte nodig hebben om te hergroeien. Elke groente kent zijn ideale zaaiperiode. Als je hiermee rekening houdt, ga je het langst profiteren van hun hergroei.
Welke groenten hergroeien?

Even een lijstje van groenten die hergroeien en hoe je dit aanpakt:
- Kan sla weer aangroeien? Als je de wortels van kropsla laat zitten, gaan er nieuwe slablaadjes uit groeien. Je krijgt echter geen nieuwe krop en de blaadjes zijn ook bitterder dan de oorspronkelijke sla. Radicchio of roodlof en Romeinse sla zijn slasoorten die wel gemakkelijk blijven groeien als je regelmatig de buitenste blaadjes plukt en het hart spaart.
- Snijsla en pluksla evenals andere plukgroenten zoals spinazie, rucola, veldsla en tuinkers zijn bedoeld om te hergroeien. Je spaart bij de oogst de hartjes van de plantjes door de blaadjes 4 cm boven de grond te oogsten.
- Broccoli: na het oogsten van de hoofdknop, laat je de plant in de grond staan. Na enkele weken vormen zich nieuwe zijknoppen met broccoli’s. Ze zijn kleiner dan de hoofdknop maar even lekker en vooral talrijk. Je kan nog maanden genieten van de zijknoppen als je de broccoliplanten tijdens warme periodes voldoende water geeft zodat ze niet gaan opschieten.
- Chinese kool is een snelgroeiende kool die kan hergroeien. Ze heeft voldoende water nodig tijdens de groei om te vermijden dat ze vroegtijdig opschiet. Snij de krop als hij volgroeid is tot 5 cm boven de grond af. Je kan ook bladeren afplukken naargelang je nodig hebt. Chinese kool kan je maximum enkele dagen bewaren dus vers oogsten is de boodschap.
- Ook paksoi kan je laten hergroeien door de planten in de grond te laten staan en ze 5 cm boven de grond af te snijden om te oogsten.
- Boerenkool is een koolplant die heel de winter kan geoogst worden. Ze is bedoeld om de bladeren afzonderlijk te oogsten en blijft groeien tot het volgend voorjaar.
- Bij groene selder en bleekselder kan je alle dikke stengels oogsten tot enkele centimeters boven de grond. Het hart en enkele jonge stengels laat je staan om de selder terug volwaardig te laten uitgroeien. Snijselder groeit sneller als groene en witte selder maar blijft dunner van stengels. Snijselder kan ook vroeger geplant worden dan bleekselder.
- Snijselder kan in het seizoen zeker drie tot vier keer geoogst worden en hergroeien. Groene selder en bleekselder kan minstens twee keer volwaardig uitgroeien op één seizoen; afhankelijk van hoe warm en vochtig het seizoen is zelfs drie keer.
- Andijvie, vooral losbladige soorten, kan gemakkelijk hergroeien zolang je het hart ongemoeid laat.
- Snijbiet is een ideale plant om maar gedeeltelijk te oogsten. Ze blijft heel de zomer hergroeien als ze niet in de vlakke zon staat.
- Wortels kan je in de grond laten staan tijdens de winter mits een lichte afdekking met stro en klimaatdoek als het echt vriest. In het voorjaar gaat het wortelloof opnieuw schieten. Wortelloof is eetbaar en kan je gemakkelijk verwerken in slaatjes. Het heeft een lichte wortelsmaak maar doet ook een beetje aan peterselie denken. De wortels zullen hun groei lichtjes hervatten, er groeien op de wortels daardoor kleine haarworteltjes. Ze kunnen geoogst worden als je het wilt.
Kruiden laten hergroeien

Alle vaste kruiden en alle eenjarige kruiden kan je in het groeiseizoen oogsten en laten hergroeien.
Vaste kruiden kan je heel het jaar rond oogsten. Enkel in het vroege voorjaar als je de kruiden terugsnoeit, heb je even minder oogst. Ik overbrug deze periode door de kruiden vers te plukken voor ik snoei en ze te drogen. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van de kruidenplant zoals salie of tijm terug te snoeien in het najaar en het andere gedeelte in het voorjaar. Zo kan je het jaarrond kruiden blijven oogsten. Bieslook komt al in april in bloei.
Snoei de bloemetjes weg, je kan ze trouwens eten en je bieslook groeit weer gewoon verder.
De eenjarige kruiden sterven af bij nachtvorst. Maar in zachte winters kan peterselie zelfs standhouden en het jaar nadien verder groeien tot in april-mei. Het enige wat je hiervoor moet doen, is de peterselie regelmatig oogsten zodat er geen zaadstengels kunnen gevormd worden.
Basilicum kan je vanaf mei tot aan de vorst oogsten als je maar voldoende knipt. Als de basilicum in bloem is gekomen, snoei je hem goed terug. De plant zal dan vertakken en verder groeien.
Koriander komt heel gemakkelijk in bloem. Eénmaal koriander is opgeschoten, kan je de zaden nog oogsten maar de blaadjes zijn weg.
Doorlevende groenten hergroeien

Doorlevende of meerjarige groenten zijn groenteplanten die je maar één keer moet planten, in de winter al dan niet afsterven om het volgend jaar weer een rijkelijke oogst te geven.
Een mooi voorbeeld hiervan zijn asperges. Ze worden geoogst tussen half april en 24 juni. Daarna laat je de planten opschieten en groeit het loof uit. De plant komt op die manier op kracht.
Ook aardperen hergroeien zeer gemakkelijk. Kies voor een aardperenplant voldoende ruimte, ze wordt gemakkelijk twee meter hoog. Na de oogst blijven er altijd enkele knolletjes achter die het jaar nadien weer uitgroeien tot volwaardige plant. Alles weten over aardperen kweken?
Aardappels kan je tot in april bewaren op een koele, droge plaats. Vanaf maart kan je de kleine aardappelen laten schieten op een lichte, koele plaats waardoor ze sterke, paarse scheutjes aanmaken. Deze aardappeltjes kan je herplanten en zullen uitgroeien tot volwaardige planten. Alles weten over aardappels kweken?
Ook rabarber is een doorlevende plant. Je kan rabarberstengels oogsten van mei tot 21 juni door ze los te draaien van de plant. Oogst maximum een derde of de helft van de plant zodat ze nog voldoende kracht heeft om verder te groeien. Op het moment dat zich een dikke zaadstengel vormt, laat je de plant met rust. Het volgend jaar zal ze weer mooi uitgroeien.
Zuring is een dankbare vaste plant die in verschillende variëteiten verkrijgbaar is: spinaziezuring, tuinzuring en bloedzuring. Zuring kan lang gebruikt worden als je maar voldoende en regelmatig oogst. Snijd de bladeren af tot aan de basis als ze 20 cm groot zijn. Grote, oude bladeren zijn te zuur en vaak zelfs bitter. Laat een gedeelte van de bladeren staan. Dit stimuleert de hergroei. Knip de scheuten af die een bloeistengel vormen. Is de plant toch doorgeschoten, verwijder de bladeren en bloemstengel tot aan de basis. In het najaar zal de plant opnieuw jonge blaadjes maken.
Een typisch doorlevend kruid is doorlevende kervel. Heel praktisch want je moet hem slechts éénmaal planten en daarna komt hij elk jaar na de winter terug tevoorschijn.
Groenteresten laten hergroeien

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan maar ook groenten die je koopt in een winkel, kan je nadien laten hergroeien. “Regrowing” noemt men dit; het laten groeien van nieuwe planten uit groenteresten.
Wat goed lukt is pijpui, venkel, prei, paksoi, selder … Je gebruikt hiervoor de onderste stronkjes. Bijvoorbeeld bij pijpui houd je een onderste stukje van 3 cm en zet dit op water. Na verloop van tijd vormt er zich een nieuwe groene stengel die je kan oogsten. Je kan er ook voor kiezen om de pijpui in potgrond of volle grond te planten als ze worteltjes hebben waardoor ze terug een volwaardige plant kunnen worden.
Voor venkel, prei, paksoi en selder geldt dezelfde regel. Je houdt de onderste stronkjes over, zet ze in water tot zich worteltjes vormen en plant ze vervolgens uit in potgrond of volle grond. Je hoeft dus die harde stronkjes niet langer weg te gooien maar kunt ze nuttig gebruiken.
Ook interessant om te lezen: