Biogroei is nu Rootsum! Welkom op onze nieuwe website.

ADALIA | Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

star_stroke star_stroke star_stroke star_stroke star_stroke
star_filled star_filled star_filled star_filled star_filled
dot 73 reviews
  • Effectieve biologische bestrijding van bladluizen
  • Voor gebruik binnen en buiten
  • Choose hoeveelheid (stuks)
    Vanaf: € 17,95
    Levertijd wordt berekend...
    - +
    Snel naar

    Details

    Heb je regelmatig last van bladluis op je kamerplanten? Of misschien zijn je paprika- of slaplanten aangevallen door bladluizen? Of je rozen? Wil je bladluis biologisch bestrijden? Dan zijn larven van lieveheersbeestjes iets voor jou.

    We leveren larven van het tweestippig lieveheersbeestje. Door deze inheemse insecten uit te zetten help je de natuur.

    Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

    De gekochte larven worden zeer klein geleverd. Ze doorlopen gedurende twee à drie weken verschillende larvestadia vooraleer ze verpoppen. Al die tijd kunnen ze bij jou bladluis bestrijden.

    Meegeleverd in de verpakking:

    • Larven van lieveheersbeestjes in doosje met papiersnippers
    • Handleiding
    • Uitzetdoosjes of uitzetzakjes

    Takluizen of stamluizen?

    Heb je takluizen of stamluizen? Dit zijn hele grote luizen, op lange poten(ook dromedarisluizen genoemd), die op de takken en stam van bomen sappen zuigen. Dan kan je jammer genoeg geen larven van adalia uitzetten.

    Hoe larven van lieveheersbeestjes uitzetten?

    De jonge larven worden geleverd in een doosje met papiersnippers. De larven zitten verspreid tussen de papiersnippers. Naargelang de situatie, zet je de larven als volgt uit:

    • Rechtstreeks op het blad: strooi de larven met de papiersnippers rechtstreeks op het blad in de bladluishaarden. Zo vinden de kleine larven meteen voedsel.
    • Bij wind of te kleine of te gladde bladeren: gebruik bijgeleverde papieren zakjes. Verklein de papieren zakjes met de helft. Vervolgens hang je de zakjes aan stengels of takjes met behulp van een wasknijper of paperclip in de buurt van bladluishaarden. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje een beetje papiersnippers met larven.
    • Ingeval van kleine bomen: werk op dezelfde manier als hierboven beschreven met papieren zakjes.
    • Ingeval van grote bomen waar je niet aan de kruin kan: gebruik linnen zakjes. Deze bevestig je met duimspijkers op de boomstam, net daar waar de vertakkingen beginnen. Je zorgt dat het zakje met 1 kant strak op de stam bevestigd wordt en de andere kant open hangt, zo kunnen de larven er gemakkelijk uit kruipen. Je voorziet 2 linnen zakjes per boom. Als het zakje op de boomstam bevestigd is, verdeel je de inhoud van het doosje in de zakjes. De larven kruipen er zelf uit.

    Hoeveel larven uitzetten?

    Het aantal uit te zetten larven verschilt van de grootte van de planten/bomen en de aantasting. Hieronder vind je algemene richtlijnen per toepassingsgebied.

    Bomen

    • Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven
    • Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven
    • Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven
    • Stamdiameter >50 cm = 500 larven

    Rozen en bloeiende planten

    • 3 tot 5 larven per bloeiende twijg
    • 10 tot 20 larven bij lage rozenstruiken tot 60cm
    • Bij hoge aantasting of bij een roos groter dan 60 cm, het aantal uit te zetten larven verdubbelen.

    Hagen

    • Reken 20 larven per lopende meter haag bij een maximum haagbreedte van 1 m en een maximum haaghoogte van 1.2 m. Ingeval van hogere hagen, vermenigvuldig lengte van de haag x hoogte en reken 10 larven per m2. Verdubbel het aantal larven indien de haag breder is dan 1 m. Verdubbel het totaal aantal larven opnieuw bij zware aantasting.
    • Bij grotere oppervlaktes/aantasting kan beter voor Chrysopa - larven van gaasvlieg - gekozen worden. Voor grotere oppervlaktes is dit een goedkoper product en even efficiënt als larven van lieveheersbeestjes

    Moestuin

    • 20 larven per m2 bij lage planten tot 60 cm. Bij hogere planten of zware aantasting de hoeveelheid verdubbelen.

    Kamerplanten

    • 5 tot 20 larven per plant, afhankelijk van de grootte van de kamerplanten en de aantasting.

    Niet zeker hoeveel larven je moet uitzetten? Contacteer ons! Stuur eventueel een foto van de aantasting en/of plant door, want bij een te lage dosering zullen de lieveheersbeestjeslarven de strijd tegen bladluizen niet winnen.

    Mieren en larven van lieveheersbeestjes

    In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om vooraf de mieren uit te schakelen. Mieren beschermen bladluizen om te profiteren van de suiker die de bladluizen uitscheiden. Ze vallen larven van lieveheersbeestjes aan zodat deze geen bladluizen kunnen eten.

    • Ingeval van mierennest: zie je de nest, giet Mier-run aan. Dit zijn aaltjes die de larven van de mieren in hun nesten vernietigen. Vind je de mierennest niet, kan je ecologische mierendoosjes plaatsen. Je laat minstens een week tussen de toepassing van Mier-run of het plaatsen van een mierendoosje en het inzetten van de larven.
    • Ingeval van bomen: Bevestig in het voorjaar boomlijmbanden rond de boomstammen zodat de mieren niet meer in de bomen kunnen klimmen. Dit moet je doen vooraleer de mieren actief zijn.

    Kan ik larven van lieveheersbeestjes bewaren?

    Bij harde wind of felle regen, kan je de larven niet uitzetten. Dan moet je ze tot de volgende dag bewaren op kamertemperatuur als de larven nog zeer klein zijn of in de koelkast op 8°C als ze al groter zijn. Je kan de larven maximum enkele dagen bewaren, daarna moeten ze sowieso uitgezet worden.

    Volwassen lieveheersbeestjes versus larven

    Larven van lieveheersbeestjes eten het meeste bladluis omdat ze nog moeten groeien en ontwikkelen tot volwassen kevertje. Normaal gezien kies je daarom beter voor larven dan volwassen lieveheersbeestjes.

    Krijg je echter de mieren niet onder controle, dan zijn de volwassen lieveheersbeestjes een alternatief. Deze kunnen zich beter weren tegen de mieren. Nadeel is dat volwassen lieveheersbeestjes kunnen wegvliegen. Gezien de larven niet kunnen vliegen, is de bestrijding met larven meer verzekerd dan met volwassen lieveheersbeestjes.

    Krijg ik volwassen lieveheersbeestjes als ik larven uitzet?

    Onder optimale omstandigheden blijven de larven van lieveheersbeestjes 2 tot 3 weken larven, daarna verpoppen ze gedurende een 10tal dagen. In popstadium liggen ze stil op het blad en lijken ze dood. Dit is echter niet zo. Ze verpoppen tot volwassen lieveheersbeestje.

    Uitzetten van larven leidt niet automatisch na een maand tot volwassen lieveheersbeestjes. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals predators van larven of onvoldoende voedsel. Bij gebrek aan voedsel zijn de larven kannibalistisch. Als je wel nakomelingen krijgt, is dit mooi meegenomen.

    Spuiten in combinatie met lieveheersbeestjes?

    Chemische of natuurlijke middelen (bv. Neemolie, tabak) spuiten terwijl de larven zjn uitgezet, kan de larven doden. Heb je al gespoten en wil je alsnog larven uitzetten, neem dan eerst met ons contact op. We kunnen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de larven en hoe lang je moet wachten om ze in te zetten.

    Nog vragen?

    Rootsum is al 30 jaar actief op het vlak van biologisch bestrijding. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons tijdens de kantooruren van 9 u tot 17 u contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.

    Video
    placeholder image
    Plus & Minpunten
    • v_sketch Larven beginnen direct op bladluizen te jagen na het uitzetten
    • v_sketch Inheemse soort die de biodiversiteit in Europa helpt
    • x_sketch Relatief duur bij behandeling van grote oppervlakken zoals heggen of hagen (kies dan Chrysopa in de plaats)
    Reviews
    4.65/5
    star_straight_stroke star_straight_stroke star_straight_stroke star_straight_stroke star_straight_stroke
    star_straight_fill star_straight_fill star_straight_fill star_straight_fill star_straight_fill
    Gemiddelde van 73 reviews
    star star star
    Helft dood geleverd
    Ik denk dat handig is er misschien op de doos komt te staan dat het om levende wezens gaat. Ik had mijn pakketje gemist op mijn vrije dag en ipv naar de buren is het naar een PostNL punt gegaan de dagen erna was ik niet in de mogelijkheid om het pakket te halen. Na 2 dagen kon ik het pakket pas halen waardoor denk meer dan de helft van de larfjes dood zijn. Erg jammer. Andere helft wel makkelijk kunnen uit zetten. Hopelijk blijft mijn door bladluis besmette courgette plant door hun nog in leven!
    Gepost op
    star star star star star
    Super en snel binnen
    Alles snel uit gezet op ons gesloten balkon nou ze de lieveheersbeestje gingen gelijk eten. En het is nog leuk om naar te kijken super. Ik wil niet met gif spuiten heb ook 2 katten lopen. Vandaar de biogroei oplossen.
    Gepost op